Chateauneuf du Pape

April 11, 2017

"​​​​When I was still in college, I went with my friends to a fancy, very masculine steakhouse in the Broadway district of Manhattan. None of us knew anything about wine, so when the waiter came to ask what we wanted to drink, my friend Harry just picked the second -most-expensive wine on the list - a red one called Chateauneuf du Pape (there was a French Pope, it seems - or an alternative Pope in France, who had a big castle and made wine). Well, we all liked the wine and it became something of a joke between us.

 

Years later, I saw Chateauneuf de Pape in a fancy wine store and picked it up. It was like forty bucks, but I figured I’d get it for old time’s sake. And it turns out it was *white*.  Yeah, a white burgundy. Who knew? Turns out there’s an alternative version of this wine, in white. But it tasted different from anything I’d ever had before. Really aromatic.

 

I went to my local liquor store - kind of a dive, actually - and I told the guy about this white Chateauneuf and asked if he could get it.

And he said he didn’t stock stuff like that. It was crazy expensive and there was something for twenty bucks that was just as good, called Sancerre. I didn’t fully believe him, but I bought the bottle and drank it at home and it really was just as good. My friends say it’s not, but it is.

 

So there. For me, wine is about knowing what you like and getting it, without throwing sick money around, and without any fear about what anyone else thinks"

---

"Cuando aún estaba en la universidad, fui con unos amigos a un restaurante especializado en carnes muy elegante y masculino en el distrito de Broadway en Manhattan. Ninguno de nosotros sabía nada de vinos, así que cuando el mesero se acercó a preguntarnos qué nos gustaría tomar, mi amigo Harry solamente escogió el segundo vino más caro de la lista – un vino tinto llamado Chateauneuf du Pape (era un Papa Francés, parecía – o un Papa en Francia que había tenido un gran castillo e hizo vino). Finalmente, a todos nos gustó el vino y se convirtió en algo como una broma entre nosotros.

 

Años después, vi aquel Chateauneuf du Pape en una tienda de vinos muy elegante y lo compre. Costó cerca de cuarenta dólares, pero decidí llegarlo por aquellos viejos tiempos. Y resulto que era un vino blanco. Si, un vino blanco de Borgoña, ¿quien lo diría?. Resulta que hay una versión alternativa de este vino, en blanco. Pero sabía diferente a cualquier cosa que había probado antes. Realmente aromático.

 

Fui a mi tienda de licores local – fue una visita rápida de hecho – y le conté al encargado sobre el Chateuneuf blanco y le pregunté si él podía conseguirlo. Y me dijo que ellos no vendían cosas así. Su costo era muy alto y que existía algo por veinte dólares que era igual de bueno, algo llamado Sancerre. No le creí mucho pero compre la botella y la tomé en casa y en verdad era casi tan bueno. Mis amigos dicen que no, pero así es."

 

Autor del libro Present Shock: When Everything Happens Now (El Shock del Presente: Cuando Todo Sucede Ahora), ha realizado documentales para televisión como Mechants of Cool, The Persuaders y Digital Nation. Vive en Nueva York y da clases y conferencias sobre medios, sociedad y economía alrededor del mundo.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Entradas destacadas

Las Relaciones Públicas y el Vino

June 11, 2019

1/10
Please reload

Entradas recientes

June 20, 2019

May 11, 2019

March 11, 2019

January 11, 2019

December 11, 2018

Please reload

Archivo